مثل همیشه بی توجه به پیامک های تبلیغاتی، می خواستم نخوانده پیامک ارسالی را پاک کنم ولی با دیدن کلمه نشل، پیام را خواندم . پیام به جشنواره ملی عشایر اشاره داشت. خلاصه با پیگیری پیامک به عمق قصه پی بردم. چه حرکت خوب و بجایی ولی چقدر دیر . خوب حالا وقت این حرف ها نیست دست بکار شدیم و با آقای جمشید محمدی و دکتر علی رستم نژاد به عنوان پیشگامان این حرکت دست بکار شدیم . حالا قرار تجهیز غرفه در روز پنجشنبه را داریم . همه و همه باید دست به دست هم دهیم .
بطور خلاصه قرار شد یک نیسان از وسایل و ملزومات غرفه مثل سیاه چادر ( گولا) ، چل، کچال، و تمامی وسایل و ابزار آلات سنتی رایج در نشل قدیم به همراه چند تن از دامداران، پیشه وران نشل در این جشنواره که در محل نمایشگاه بین المللی تهران از 14 الی 19 بهمن ماه دایر میشود شرکت کنیم. مهر نشلی در هر کجای ایران با هر بضاعتی به کمک این حرکت بیاید. شاید این آغازی باشد برای فردای بهتر . هم اکنون نیازمند یارب سبز شما هستیم .
هر آنچه که از نشل قدیم در منزل خود دارید را تا روز جمعه با هماهنگی آقای جمشید محمدی به شماره ( 09119204770) و سلمان نصرنژاد به شماره ( 09123104935) تماس بگیرید.قرار است گولایی برپا شود و وسایل قدیمی هم در آن قرار گیرد. سی دی حاوی اطلاعات و عکس هایی از نشل بهمراه بنر و عکس هایی از طبیعت نشل به نمایش در خواهد آمد. آقای جبار اکبرنژاد بهمراه رستم رستم نژاد نیز به عنوان دامدار و مسگر نشلی در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.
به امید دیدار شما نشلی های عزیز در محل بین المللی نمایشگاه تهران از 14 الی 19 بهمن ماه 91.
متن مصاحبه جشنواره ملی عشایر از خبرگزاری ایرنا به پیوست می باشد:
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ˈمنوچهر جهانیان ˈ معاون گردشگری کشور روز یکشنبه در نشستی با خبرنگاران به تشریح این جشنواره ملی پرداخت و گفت: این جشنواره از 14 تا 19 بهمن ماه در محل نمایشگاه های بین المللی تهران برپا می شود.
وی هدف از برگزاری این جشنواره را معرفی زندگی عشایر، ظرفیت ها و توانمندی آنان به آحاد مردم، نمایش آیین ها، آداب و رسوم عشایر برشمرد که با مشارکت سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و وزارتخانه های صنعت و معادن و تجارت و جهاد کشاورزی برگزار خواهد شد.
جهانیان با بیان اینکه این جشنواره با سخنرانی و حضور رییس جمهوری آغاز به کار می کند، اضافه کرد: آیین اختتامیه 18 بهمن ماه برگزار می شود و ˈعشایر و انقلاب اسلامیˈ، ˈعشایر و جلوه های زندگیˈ، ˈعشایر و تولید ملیˈ، ˈعشایر و کوچ نشینیˈ، ˈعشایر و مهمان پذیری و مهمان نوازیˈ از جمله موضوعاتی هستند که در جریان برگزاری جشنواره مورد بررسی صاحب نظران قرار می گیرد.
** کوچ نمادین عشایر در تهران و ثبت ملی کوچ عشایر
معاون گردشگری کشور گفت: روز جمعه 13 بهمن ماه به کوچ نمادین عشایر اختصاص دارد و عشایر کشور به صورت نمادین حدفاصل میدان ونک تا نمایشگاه بین المللی را با تمامی ملزومات یک کوچ طی می کنند تا بخشی از جلوه زندگی عشایر باشد.
جهانیان هدف از این اقدام را زنده نگه داشتن آداب و رسوم عشایر و آشنایی جوامع شهری با زندگی سنتی عشایر کشور دانست و گفت: پرونده کوچ عشایر نیز در هفتمین شورای عالی ثبت آماده شد و به ثبت رسید و لوح مربوط به ثبت ملی آن را رییس جمهوری در روز افتتاحیه رونمایی می کند.
وی طراحی تمبر جشنواره ملی صدای عشایر ایران و ثبت این رویداد فرهنگی در تقویم سازمان جهانی جهانگردی را از جمله اقدامات صورت گرفته دانست و اظهار داشت: ˈطالب ریفائیˈ دبیر کل سازمان جهانی جهانگردی پیامی به این جشنواره ارسال کرده است که در روز افتتاحیه قرائت می شود.
جهانیان نمایش صنایع دستی و هنرهای سنتی مناطق عشایر نشین کشور، نمایش جلوه هایی از زندگی عشایر، پخت غذاهای محلی، نمایش پوشاک، نواخته شدن موسیقی مقامی، اجرای مراسم های آیینی از جمله آیین سوگ و سور و برگزاری شب های فرهنگی استان های مختلف را از دیگر برنامه های این جشنواره برشمرد.
به گفته جهانیان، عموم مردم می توانند از ساعت 14 تا 21 از غرفه های عشایر بازدید کنند.
وی خاطر نشان کرد که برای برگزاری کوچ نمادین عشایر از میدان ونک در سیزدهم بهمن، هماهنگی لازم با شورای تامین استان و پلیس راهور نیروی انتظامی به عمل آمده و مسیر ویژه ای برای این کار نظر گرفته شده است.
جهانیان، کوچ عشایر را اولویت پنجم گردشگرانی دانست که به ایران سفر می کنند و گفت: گردشگران ورودی کشور با اهداف مختلف به ایران سفر می کنند که در پنج گروه زیارتی، سلامت، تاریخی و فرهنگی، طبیعی و همچنین عشایری و روستایی تقسیم بندی می شوند و بر این اساس بازدید از کوچ عشایر رتبه پنجم را در بین جاذبه های ایران در جذب گردشگر دارد.
به گفته معاون گردشگری کشور، اقوام و عشایر حاضر در این جشنواره می توانند به صورت محدود صنایع دستی خود را به بازدیدکنندگان به فروش برسانند.
جهانیان ادامه داد: برنامه ریزی برای بازدید سفرای مقیم تهران و تورهای خارجی حاضر در تهران برای بازدید از این نمایشگاه صورت گرفته است.
** جمعیت دو درصدی عشایر ایران
ˈجهانشاه صدیقˈ رییس سازمان امور عشایر ایران نیز در این نشست گفت: جامعه عشایری کشور حدود 2 درصد از جمعیت کشور را تشکیل می دهد اما همین گروه تولید کننده 20 درصد پروتئین مورد نیاز کشور، 35 درصد صنایع دستی و پنج درصد تولیدات زراعی است.
وی با بیان اینکه عشایر نقش بی بدیلی در صیانت از مرزهای کشور دارند، اظهار داشت: این جشنواره فرصتی است تا جامعه عشایری کشور را به عموم مردم و مسوولان و تصمیم گیرندگان معرفی کنیم.
صدیق با بیان اینکه تمامی استان ها تلاش کرده اند تا توانمندی جمعیت عشایری خود را در این جشنواره به نمایش درآوردند، اظهار داشت: سیاست سازمان امور عشایر ساماندهی امور عشایر و خدمت رسانی به آنان است و هیچ سیاستی مبنی بر کوچندگی یا اسکان را به این قشر تحمیل نمی کند.
رییس سازمان امور عشایر کشور افزود: این خود عشایر هستند که انتخاب می کنند که کوچ کنند یا در یک مکان ساکن شوند و ما هیچ سیاستی را به آنان دیکته نمی کنیم.
صدیق خاطر نشان کرد: طبق آخرین سرشماری در سال 1387، عشایر کوچنده کشور شامل 212 هزار خانوار یعنی یک میلیون و 250 هزار نفر هستند اما اکنون سازمان امور عشایر کشور به یک میلیون و 500 هزار نفر خدمت رسانی می کند.
وی علت این تفاوت آماری را اختلاف بین سازمان امور عشایر و مرکز آمار ایران در تعریف جامعه عشایری دانست و توضیح داد که عشایر کشور تنها به عشایر کوچنده محدود نمی شود بلکه برخی از عشایر در یک جا ساکن هستند اما آداب و فرهنگ عشایری را حفظ کرده اند.
صدیق تاکید کرد: جامعه عشایر کشور در 26 استان پراکنده هستند اما می توان گفت که جمعیت عشایری در همه استان ها وجود دارند.
وی با اشاره به استفاده از دام و احشام زنده در آیین کوچ نمادین عشایر در تهران اظهار داشت: ورود و خروج دام های زنده برای این مراسم به نحوی انجام می شود که در تهران نگهداری نخواهند شد و به محض اجرای مراسم از تهران خارج می شوند.
ˈمحمد جواد قنبریˈ معاون امور نمایشگاهی شرکت نمایشگاههای بین المللی جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنانی گفت: این نمایشگاه در فضایی به مساحت 30 هزار متر مربع در محوطه رو باز و سالن های نمایشگاهی برپا می شود. |